Wystawa współczesnej sztuki ukraińskiej „Holodomor. Genocide 32/33”

Zapraszamy na wystawę „Holodomor. Genocide 32/33” przygotowaną przez Ambasadę Ukrainy w RP. – Ta wystawa opowiada o bólu i żalu. Jest też o złu, które nigdy nie zostało należycie ukarane. Bezkarność zabija ponownie – powiedział podczas uroczystego otwarcia Ambasador Ukrainy w Polsce Vasyl Zvarych.

W wernisażu wzięli udział ambasadorzy i attaché kulturalni, przedstawiciele instytucji rządowych, samorządowych i organizacji ukraińskich.

– Od 20 lat Galeria jest miejscem spotkań, debat i prezentacji idei, często trudnych. Przez ten czas pielęgnowałem przekonanie, że sztuka jest integralnym elementem ludzkiego doświadczenia. Że pomaga nam zrozumieć świat i odnaleźć w nim własne miejsce. Są jednak tragedie,  takie jak Wielki Głód czy obecna wojna w Ukrainie, których nie sposób zrozumieć – mówił podczas otwarcia Mirosław Nizio, założyciel Galerii.

Wystawę można oglądać do końca roku w środy (w godzinach 15-17), czwartki (10-16) i piątki (10-16). W przypadku innych dni, prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny.

Zespół kuratorski: Khrystyna Berehovska, Karina Tertychna, Sofiia Trubnikova.