Wielki Głód w Ukrainie. Sztuka w obliczu ludobójstwa | debata w Galerii Nizio już 17 września

Zbliża się 90. rocznica Hołodomoru – sztucznego głodu w Ukrainie wywołanego przez sowiecki reżim w latach 1932-33. Pracownia Nizio Design International od 2018 roku współrealizuje ważny dla tożsamości Ukrainy projekt Narodowego Muzeum Hołodomoru-Ludobójstwa w Kijowie, gdzie pracujemy nad budynkiem i wystawą stałą.

Pamięć o Wielkim Głodzie stała się dla nas niezwykle istotna nie tylko ze względu na nasze osobiste zaangażowanie, ale również aktualną sytuację międzynarodową i rosyjską agresję w Ukrainie. Przypominanie o tragedii sprzed 90. lat jest ważne w obliczu zbrodni popełnianych przez rosyjską armię.

Korzystając z zaproszenia od Narodowego Instytutu Dziedzictwa do współpracy przy Europejskich Dniach Dziedzictwa, postanowiliśmy przypomnieć polskiemu społeczeństwu o wadze pamięci o Hołodomorze. Europejskie Dni Dziedzictwa to wydarzenie organizowane po raz 30. ze wspólnej inicjatywy Rady Europy i Unii Europejskiej. Polska edycja Dni odbywa się pod patronatem narodowym Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy pod hasłem „Połączeni Dziedzictwem”.

W ramach tego ogólnoeuropejskiego projektu Fundacja Nizio we współpracy z pracownią Nizio Design International oraz Fundacją Muzeum Hołodomoru planuje przeprowadzenie debaty z udziałem polskich i ukraińskich artystów, działaczy i kulturoznawców „Wielki Głód w Ukrainie. Sztuka w obliczu ludobójstwa”, która odbędzie się 17 września 2022 o godz. 18:00 w Galerii Nizio w Warszawie.

Wśród uczestników dyskusji będą udział Lia Dostliewa, Mirosław Nizio (Fundacja Nizio), i Witold Szabłowski (prowadzący), Iwan Wasiunyk (Fundacja Muzeum Hołodomoru) oraz Oksana Zabużko,

Debacie towarzyszyć będzie wystawa – prezentacja projektu Narodowego Muzeum Hołodomoru-Ludobójstwa w Kijowie (15 września – 5 października 2022) umożliwiająca przyjrzenie się konkretnej pracy artystycznej poświęconej Wielkiemu Głodowi, realizowanej z udziałem polskich twórców.

Link do wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/600265004814115